Distribute Ledger Technology (DLT) er et ord som brukes av mange om dagen og Blockchain-varianten er den som står i fokus. Teknologien har potensialet til å bli større enn selve internett, da den åpner for muligheten for at to personer som har null tillit seg i mellom, kan stole på hverandre hundre prosent. Spørsmålet mange stiller seg er hvor stor innvirkning dette vil ha på samfunnet. For å forstå det som er i ferd med å skje, bør man først se på hvor vi kommer fra.

Hva er egentlig DLT?

Det er skrevet mange bra artikler om hvordan både DLT og Blockchain fungerer. Enkelt forklart handler det om å programmere tillit. Det er selve teknologien som håndterer tilliten og at man oppnår en konsensus om at noe har skjedd. Denne teknologien gjør det mulig å kode data som er umulig å endre og er fullstendig transparent. Hvem som helst kan se hvordan koden er bygd opp og derfor hvilken type tillit den lover. I teorien betyr dette at det ikke lenger er behov for menneskebygd tillit.

Historisk kontekst

For å forstå hva som er i ferd med å skje kan det være hensiktsmessig å sette endringene i en historisk kontekst. Tenk tilbake på 90-tallet og påstanden: «Om kort tid vil alle kunne nå hvem som helst, fra hvor som helst – over hele verden». Den gangen var det veldig få brukere av internett og sistnevnte påstand ble sett på som helt absurd. Dette er ikke lenger en påstand, men et faktum. Rask tilgang på internett til mobiler, datamaskiner og alle de andre enhetene vi bruker daglig er noe vi tar som en selvfølge. Til og med i de mer fattige deler av verden ser vi at smarttelefoner, og der igjen internett, er en viktig del av hverdagen, selv hos de fattigste innbyggerne. Transformasjonen fra internett sin spede begynnelse til den dag i dag har vært over all forventning. I startfasen, det som kalles Dotcom tiden, ble selskaper som hadde en internettrelatert forretningsplan priset til ekstreme summer. Det gikk fra ingenting, til at alle måtte ha nettside og videre til mediebyråer dukket opp rundt hvert gatehjørnet.

Internett endret alt

Vår verden er blitt fullstendig oppslukt av teknologi og det gjenspeiler seg i utviklingen av de største næringene i verden. Den største taxivirksomheten, Über, har ingen biler. Den største overnattingstilbyderen, Airbnb, eier ingen senger. Den største mediaplattformen, Facebook, produserer ikke medieinnhold. Disse næringene skaper arbeidsplasser som var utenkelige for få år siden og der igjen klarer vi ikke se for oss de jobbene som vil utfolde seg i fremtiden.

Neste teknologiske omveltning

I dag lever vi i et samfunn hvor vi har lagt til rette for at vi mennesker skal ha det så enkelt som mulig. Myndigheter lager tjenester som forenkler, bankene lager apper og nettsider som gjør mennesker overflødige. Alt er en del av naturlig utvikling – jobber forsvinner, nye dukker opp. Vår teknologiske hverdag er på mange måter laget som glasuren på en kake. La meg prøve å forklare: Ser man på de prosessene vi er avhengige av i dag, som å ha penger i en bank, eller at en advokat setter opp en avtale mellom to parter, er det faktisk ikke så mye som har endret seg. Ting har blitt enklere, men vi er fortatt avhengig av en rekke faktorer som skal holde det hele sammen, nemlig mellomledd. Teknologien er altså bygd på toppen av eksisterende institusjoner. Vi snakker om revolusjonen rundt internett og ser de store endringene det gjorde på vårt samfunn. Med DLT teknologien er vi i ferd med å se en ny revolusjon. Den muliggjør ubrytelig tillit mellom parter som ikke stoler på hverandre og fører med seg teknologiske løsninger som ikke lenger må være kun glasuren, men selve kaken også.

Plattformer

I dag har vi store selskaper som Google, Amazon, Facebook, Microsoft, Apple og en rekke andre selskaper som styrer det viktigste vi har for fremtiden, nemlig data. Oppsamlingen av denne dataen er grunnen til at disse selskapene har kunne vokse seg så store som de er i dag. Har du for eksempel en gmail-konto levert av Google, benytter du denne gratis. Så hvordan tjener disse egentlig penger? For å ta i bruk denne kontoen gir du samtykke til å la Google få lov til å analysere innholdet i e-postene dine. Denne dataen benytter de blant annet til å gi deg annonser som passer godt inn i dine interesser. Det er blitt en egen forretning rundt det å samle data og det er nettopp her de store selskapene har skutt gullfuglen. Ved at du som forbruker tar i bruk deres plattform gir du de i prinsippet tilgang til din identitet. Om man ønsker å kjøpe annonser i dag så benytter man ofte tjenester fra Google for å nå ut til mange mennesker raskt og enkelt. Google sitter da som en mellommann mellom selskapet som ønsker å selge en vare eller tjenester og den potensielle kunden.
*Så hva har dette med DLT og Blockchain å gjøre?*
Med teknologi som DLT så får vi stadig mindre behov for mellommenn som Google. Det er allerede flere oppstartselskaper på vei, som har laget tekniske løsninger som gjør det mulig for annonsører å annonsere direkte mot potensielle kunder, som igjen faktisk får betalt for å se på annonser. Her fjerner man, eller reduserer funksjonen til mellomleddet og lager smarte programmer som automatisk håndterer det hele mellom selskapet som har noe å selge og den potensielle kunden Slik jeg ser det vil DLT endre alt. Dette gjelder nemlig ikke kun data, men de fleste andre situasjoner der det er et mellomledd. Med en teknologi som tilbyr ubrytelig tillit, trenger man ikke noe mer enn det. Jeg vet i hvert fall at jeg heller ville tatt i bruk en konto hvor jeg eier min egen identitet, enn å gi den bort til noen andre. // Av Espen Moen Kvelland