TAO – Penger er blitt til teknologi

Mange har hørt det engelske uttrykket Money is Power. Nå som kryptovaluta har kommet på banen er det også kanskje på tide å bytte det ut? Penger er ikke lenger makt, men derimot teknologi. En oppdatert og mer fremtidsrettet versjon av uttrykket vil derfor være Technology is Power.

Teknologien overtar

Vår verden er fullstendig oppslukt av teknologi og det gjenspeiler seg i utviklingen av de største næringene i verden. Den største taxivirksomheten, Über, har ingen bilder. Den største overnattingstilbyderen, Airbnb, eier ingen senger. Den største mediaplattformen, Facebook, produserer ikke medieinnehold. Og nå, valutaer som i skrivende stund har en markedsverdi på 575,521,270,051 dollar har ingen fysiske penger. Det kan trygt sies at vi ikke har slett slutten av sistnevnte. Tokenizing, som rett og slett er å omgjøre noe til en token, skjer i en enorm fart og på de fleste områder der det omgås sensitive dataelementer.

Først fikk vi ICOer – Nå kommer TAO

I 2017 så vi en enorm økning i antall ICOer som ble presentert på markedet. For dere som er usikre på begrepet ICO, er det en metode blockchain-baserte selskaper bruker for å hente kapital fra private og institusjonelle investorer. Det virker som at entusiasmen rundt ICOer vil fortsette å vokse, men vi mener at 2018 vil være året der TAO får et solid fotfeste i kryptoverden. Det er nemlig et nytt ord som er på vei opp og frem; Token Asset Ownership (TAO). Dette er enkelt forklart at en økonomisk ressurs blir representer i form av en token. La meg forklare dette ytterligere.

Vi ser at Blockchain teknologien revolusjonerer hvordan vi ser verden, og behovet vi i dag har for et sentralisert mellomledd er i ferd med å kraftig reduseres. Teknologien er fortsatt i en startfase, men vi ser disse potensielt kan bli mer eller mindre ubrukelige. Spørsmålet er likevel, hvor stor innvirkning har denne teknologien på det verdenssamfunnet vi kjenner i dag? Er det sannsynlig at alle sentraliserte mellomledd forsvinner i fremtiden?

Verden er full av økonomiske ressurser som eiendom, aksjer, gull, karbon, olje – ja, listen er lang. Mange av disse ressursene er vanskelig å fysisk overføre eller dele opp og derfor representeres de i form av verdipapirer. Det er disse verdipapirene som handles mellom kjøper og selger. La oss bruke den norske verdipapirsentralen (VPS) som et eksempel i hvordan Token Asset Ownership (TAO) fungerer. I Norge brukes VPS for notering og handel i verdipapirer, registrering av eierskap og oppgjør for verdipapirer. Altså, nok et sentralisert mellomledd. Din økonomiske ressurs blir som nevnt representert i form av et verdipapir som holdes hos VPS. De gir deg en oversikt over VPS-registrerte verdipapirer på deres plattform.

Hadde det ikke vært bedre å få nøyaktig samme tjeneste, men på en desentralisert, mer effektiv og ikke minst billigere måte? Det finnes, og kalles nettopp Token Asset Ownership.

Ved å tokenize ressurser blir dine verdipapirer altså representert i form av en token. En token assosieres per i dag for det meste med valuta på internett. TAO tar det et steg videre og introduserer tokenizing i form av økonomiske ressurser. Dette gjør det blant annet enklere å holde oversikt over verdien på ressursene du eier, men kanskje viktigst – det blir billigere og enklere å trade de både nasjonalt og internasjonalt.

Vi har en spennende tid i vente!