5 feil mange gjør hver eneste dag med hensyn til IT sikkerhet

Vi mennesker er vanedyr. Dette er en svakhet som hackere benytter seg flittig av når de forsøker å få deg til å åpne en e-post eller på en annen måte gjør et angrep mot deg eller din bedrift.

1) Bruke det samme passordet overalt på mange tjenester

Du har hørt dette før, ikke benytt deg av det samme passordet på tvers av mange tjenester og endre passordet ditt ofte. Hvis du syns det er vanskelig å huske passordene så finnes det såkalte passwords managers som kan være til hjelp.

Når vi ser på hvor sofistikerte angriperne har blitt de siste årene og på store angrep mot ulike internettselskaper som har ført til at mange passord har kommet på avveie så er det ingen tvil om at det er viktigere enn noen gang å endre passordet ofte.

Passordet bør også være basert på andre ting enn ord du finner i en ordbok.

2) La være å beskytte telefonen din med passord, pin eller fingeravtrykk

Telefoner har blitt en stor sikkerhetsrisiko for mange bedrifter. De ansatte har tilgang på ulike bedriftstjenester direkte fra mobilen som e-post, sosiale media kontoer og andre foretningsapplikcsjoner. Om telefonen din kommer på avveie så er det viktig å ha en plan for hvordan dette skal håndteres.

I dag er det heller ikke mange unnskyldninger for ikke å ta i bruk fingeravtrykk leser eller som vi nå ser kommer på mange telefoner, gjenkjenning av ditt ansikt.

3) La være å benytte deg av 2 faktor autentisering på internett tjenester

Tjenester som Dropbox, Facebook eller Gmail er tjenester hvor du legger veldig mye av dine personlige eller bedriftens data ut og eksponerer for verden. Mange av disse tjenestene tilbyr såkalt 2 faktor autentisering som lar deg enten benytte deg av en autentisering app på telefonen din eller SMS for å logge på sammen med passordet ditt.

4) Du deler for mye informasjon på sosiale medier og nettet generelt

 

Enten du arbeider med IT, deler informasjon som en privatperson eller som en bedriftsleder så må du alltid huske på at alt du deler også kan finnes av mennesker som ønsker å skade deg eller ditt selskap.

Informasjon du deler er med på å bygge opp en profil av deg som enkelt kan misbrukes i fremtiden. Bare se på vår bloggartikkel om hvordan angripere benytter kunstig intelligens til å svindle deg

5) Ukritisk koble deg til alt av trådløse nettverk

Jeg skjønner det er fristende å koble deg til det trådløse nettverket på hotellet du er på eller kaffeen du sitter å jobber på. Problemet med offentlige nettverk som dette er at alle andre også kan koble til det samme nettverket.

Om det er slik at du benytter deg av offentlige åpne nettverk så er det noen råd du bør følge:

  • Invester i en VPN løsning slik at all trafikk du sender ut blir kryptert
  • Forsøk å unngå tjenester som nettbank og andre tjenester hvor du gir fra deg viktig informasjon
  • Se etter at du får HTTPS ikonet om du legger inn passordet ditt for å logge deg inn på en tjeneste