Europa tar nye stormskritt inn i fremtiden

Digital Europe

Kina sin ulovliggjøring av ICOer er friskt i minne for mange, og ikke alle har tro på teknologien bak kryptovalutta. Den nyeste i rekken er Ukrainas Oleg Churiy, avdelingsoverhode i sentralbanken, uttalte nemlig “We can say that this is definitely not a currency, because there is no central issuer. And we cannot recognize this as a means of payment” når han snakket om Bitcoin. Uttalelsen er oversatt av googles oversettingstjenester. Videre uttaler han at de ikke ser på kryptovalutta som en reell trussel på grunn av det lave volumet det ennå innehar. Sentralbanken i Ukraina gikk også ut i forrige måned og uttalte av de ville se på muligheten for å regulere bruken av kryptovalutta.

Til sammenligning er det her en økonomi som har vokst fra ingenting til over 3 trilliarder dollar på under 10år, og som av mange av verdens ledende forretningseiere og verdensledere kaller en ustoppelig revolusjon. Bitcoin ligger i skrivende stund rett over 3900 Dollar per Bitcoin og bruken av ICOer skyter i været som en rakett. At flere barer og butikker har begynt å godta Bitcoin som betalingsmidler tar sterkt for at Bitcoins og kryptovalutta er en virkelig valuta med virkelig verdi.

Kina krisen nesten over

Selv om mange ennå husker Kinas dramatiske steg mot ICOer er det nå mange som begynner å se lys i enden av tunellen. Neo – USD børsen viste i går et nytt pust i handelen. Dette har sammenheng med at det Kina-baserte prosjektet Neo som falt 40% etter Kina-nyheten, nå er på vei opp igjen. Prosjektet rapporterte igjen en 10% oppgang i går. Dette spås av flere å være et positivt tegn fra den fjerne østen. Likevel poengteres det at utviklingen må fortsette for å redde prosjektet. En positiv utvikling kan få en selvforsterkende effekt da det gir nytt håp i prosjektets langsiktige utvikling.

Japan varsler strengere reguleringer

Med Kina som den ledende aktøren i østen er det kanskje ikke overraskende at nå også Japan følger i deres fotspor, riktignok med litt lettere skritt. Japans Financial Services Agency (FSA) vil fra og med neste måned begynne å overvåke krytopvalutta og handel med dette mer grundig. Disse tiltakene skal til for å sikre at bedrifter følger pålagte lover som gikk i kraft i April i år. Loven satt en rekke standarder for børser og handelsvirksomhet rundt kryptovalutta. sammen med nyheten finner vi ogå uttalelsen “We pursue both market fostering and regulation enforcement. … We aim for sound market development.”.  Lovene fra April gikk en lang vei for å etablere anti-hvitvasking og KYC regler for alle aktører. Lovene skulle også etablere et slags sikkerhetsnett for å sikre aktørene fra hackerangrep og andre cyberangrep. For å håndheve dette har det blitt etablert et eget overvåkningsteam som skal bestå av 30 ansatte.

Europas største havn lanserer en Blockchain forsøkslab

Med over 460 millioner tonn gods fraktet hvert eneste år er Rotterdam Europas største havn. Derfor er det ekstra spennende når det er akkurat de som nå har annonsert at de åpner et forskningslab for Blockchain teknologi. labben skal passende nok hete Blocklab og blir satt opp som et samarbeidsprosjekt mellom Rotterdam kommune og havnen. Målet er å forske frem nye, mer effektive metoder for havnelogistikk og flyt. I følge presseuttalelsen som er gjort er det første steget å lansere en app kjørt på blockchain. Denne skal assistere aksjefinansering i havnelogistikksektoren. Maarten Struijvenberg, Rotterdams assisterende borgemester for økonomiske saker uttalte “There’s this huge buzz about ‘blockchain’, but actually, there aren’t that many fully functional applications. We’ll be changing this with BlockLab. This is important, because we need real innovations to launch the next economy. And blockchain can help us realise them.” . Ikke all forskning som foregår på labben skal brukes ved havnen. Det skal også gjøres forskning med mål om å la bedrifter handle og dele varmeenergi, samt la innbyggerne handle elektrisitet av hverandre.

Kilder

Marc Hochstein, 2017. Ukrainian Central Banker: Bitcoin Is ‘Definitely Not a Currency’ hentet 26.09.2017 fra https://www.coindesk.com/ukrainian-central-banker-bitcoin-definitely-not-currency/

Omkar Godbole, 2017 Neo ICO Token Wins Traders as China Worries Fade  hentet 26.09.2017 fra https://www.coindesk.com/neo-ico-token-wins-traders-china-worries-fade/

Rachel Rose O’Leary. 2017  Japan’s Bitcoin Exchanges Under Regulator Surveillance From October hentet 26.09.2017 fra https://www.coindesk.com/japans-bitcoin-exchanges-under-regulator-surveillance-from-october/

Rachel Rose O’Leary, 2017 Europe’s Largest Port Launches Blockchain Research Lab hentet 26.09.2017 fra https://www.coindesk.com/europes-largest-port-launches-blockchain-research-lab/