Kina gjør ICO ulovlig

Kina marked

På mandag kom en enorm nyhet for hele blockchain-miljøet. Kina er en av de største markedene for blant annet Ethereum, og står for nesten 10% av all handel på Ethereum-plattformen. Derfor kom det store overskrifter Mandag ettermiddag da det ble klart av Kina gjør ICO ulovlig. “Dette er i realiteten ulovlig finansiering og mistenkes for å selge og kjøpe valutaer ulovlig. Det er foretatt ulovlig utstedelse av verdipapirer med uregulerte innskudd, ulovlig markedsføring og har tilrettelagt for kriminelle aktiviteter, skriver den kinesiske sentralbanken (E24,2017). Samtidig ser vi også at andre asiatiske land begynner å slå ned på denne måten og innhente penger på. Sør-Korea har nå gått i samtaler med krypto-miljøet for å sette strengere reguleringer på dette markedet. Dette gjør de i samarbeid med den sørkoreanske sentralbanken og finansregulatorer.  Kim Yong-beom i finanskommisjonen uttalte at “At this point, digital currencies cannot be considered money and currency, nor financial products”.

Mandagsmassakre

Flere utenlandske populærmedier skriver allerede om en mandagsmassakre i kryptomiljøet. Dette er fordi verdens tre største kryptovaluttaer var nede med henholdsvis 4,88%, 11,48% og 3,94%. Verdens største og kanskje også mest kjente kryptovalutta er Bitcoin. Bitcoin er i skrivende stund nede med 1,28% (05.09.2017 11:04), altså en forbedring på 3,6% på ca et døgn. Av det største var det Ethereum som tok den bratteste nedgangen, noe som logisk kan forklares med at kinesiske investorer lenge har vært tungt inne i plattformen. faktisk gikk hele 91 av 100 av de største kryptovalutaene ned i verdi sammen med mandagens nyhet.

Det store bildet

Når det kommer store nyheter som dette, er det ofte lurt og se på det store bildet. I dette tilfellet er det store bildet mye hyggeligere og se på for de som har satt verdier i krypto. Eksempelet under viser verdien på Bitcoin, oppgitt i USD, den siste uken. Et ganske sørgelig syn, ikke sant?

Bitcoin value

(Coindesk 05.09.2017  11:15)

Med slike utsikter er det kanskje ikke så mange som ville satt penger på Bitcoin og dets suksess. Likevel er kommentarfeltene fulle av mennesker som sverger til at dette er tiden for å satse stort og investere i nettopp Bitcoin og Ethereum, hvorfor det? vel… mye kan skyldes det store bildet av Bitcoins. Nedenfor ser du samme verdiindeks for Bitcoin, men denne gang oppgitt for 3 måneder, et mye hyggeligere syn.

bitcoing value

(Coindesk 05.09.2017  11:25)

Konklusjon

En så massiv endring i markedet som det vi har sett nå vil naturligvis påvirke en rekke elementer i hele kryptomiljøet. Først og fremst vil det svekke den økonomiske veksten på kort sikt. Det vil si at dersom du ikke har tilgjengelige midler som du kan klare deg uten en lengre tidsperiode er kanskje ikke dette tiden for å handle. Derimot er det ingenting som tyder på at verdiøkningen for kryptovalutta er i ferd med å flate ut i det store bildet. Forventningene om fortsatt verdiøkning holder fast og dersom du vet at du kan gjøre en langtidsinvestering kan det lønne seg å bruke nedgangen til å vinne noen ekstra kroner på lang sikt.

Kilder

Torgersen, Hans Henrik (2017) Kinesisk forbud utløste nytt kraftig bitcoin-fall hentet 05.09.2017 fra http://e24.no/naeringsliv/bitcoin/kinesisk-forbud-utloeste-nytt-kraftig-bitcoin-fall/24133808

Martin, will (2017) Cryptocurrencies are continuing to fall after china’s shock ICO ban hentet 05.09.2017 fra http://nordic.businessinsider.com/bitcoin-ethereum-price-fall-china-ico-crackdown-2017-9

Althauser, Joshua (2017) South Korea moves to impose stricter digital currency regulations hentet 05.09.2017 fra https://cointelegraph.com/news/south-korea-moves-to-impose-stricter-digital-currency-regulations

Coindesk (05.09.2017  11:25) Bitcoin (USD) price hentet 05.09.2017  11:25 fra https://www.coindesk.com/price/

Wilmoth, Jopsiah (2017) Massacre monday: Ethereum, Bitcoin prices lead market retreat after China bans ICOs. Hentet 05.09.2017 fra https://www.cryptocoinsnews.com/massacre-monday-ethereum-bitcoin-prices-lead-market-retreat-after-china-bans-icos/