Er det bare en hype? Eller kan virkelig Blockchains endre alt?

Når man prater om Blockchains så tenker de fleste på Bitcoin. Og det er ikke rart, Bitcoin er nemlig bygget på Blockchains teknologien, Bitcoin var faktisk den første Blockchainen.

Når noen ber meg forklare hva Blockchain er på 10 sekunder så syns jeg det er litt vanskelig. Men jeg forsøker noe sånt som:

Det er et nettverk av datamaskiner hvor alle sammen har den samme informasjonen lagret, dette kalles en distribuert hovedbok. Når data blir lagret i hovedboken, så er det ikke mulig å endre informasjonen igjen. Det er med andre ord ingen sentral styring i nettverket

Sexy? Ikke veldig!

Det er skrevet uendelig mange artikler om Blockchain teknologien, og kanskje enda flere om Bitcoin. Personlig syns jeg Bitcoin er spennende, men Blockchains vanvittig spennende. Det er nemlig slik at jeg tror Bitcoins og andre digitale valutaer, såkalte kryptovalutaer bare er den spede begynnelsen på en aldri så liten revolusjon. Jeg prater da ikke om at mange har blitt Millionærer på å investere i Bitcoin, som i skrivende stund kan kjøpes for ca $4100 (noe som er en oppgang på over 600% det siste året), men om den underliggende teknologien.

For meg så er det slik at teknologien blir overskygget av det valuta relaterte. Det er teknologien som bringer med seg løfter om store endringer.

Plattformer styrer alt

I dag så er noen av verdens største selskaper basert på at de er plattformer som ligger mellom brukere. Tenk over det, selskaper som Amazon og Facebook tjener penger på å være et mellomledd. Alt de gjør er å lage en plattform som gir deg en verdi for så å sitte i mellom å tjene godt med penger.

Forstå meg rett, det er ikke noe galt i å tjene penger, snarere tvert imot. Men problemene kan komme når altfor mye makt blir plassert hos selskaper som tar seg friheter med dine data.

Blockchains er et løfte om en verden uten plattformer

Med Blockchains så fjernet man behovet for selskaper som i dag er mellommenn. Tilliten som man vanligvis betaler for blir faktisk programmert inn som en del av Blockchainen ved hjelp av såkalte smart contracts.

Den samme kode-drevne Blockchainen som i eksempelet med Bitcoin benyttes til overføring og lagring av “penger” kan like godt benyttes til å overføre og ta vare på annen data. Og det er her det begynner å bli spennende.

Blockchains for selskaper

Det Danske shipping selskapet Maersk tester ut Blockchains som en underliggende teknologi som skal gi sine kunder muligheten til å spore gods som blir sendt over hele verden, samtidig som teknologien muliggjør for eksempel toll og andre myndigheter tilgang til den samme dataen.

Finans selskaper over hele verden tester ut Blockchains både for teknologi som benyttes i forbindelse med aksje-trading og som en teknologi for å overføre penger mellom banker. Flyselskaper tester ut Blockchains som en måte å spore deler til flyene, helt fra produsenten og frem til de er montert i et fly.

Som vi har skrevet om i en annen artikkel er Dubai på vei over til Blockchain som teknologi for offentlig forvaltning

Les også om 13 bransjer som vi tror Blockchains kommer til å endre

Fremtiden er.. snart her..

Jeg tror det går enda en del år før Blockchain virkelig tar av. Og for den vanlige mannen i gata så tror jeg ikke de kommer til å tenke så mye over ordet Blockchain. Jeg tror det blir litt på samme måten som at mange vet at det finnes noe som kalles TCP/IP som har noe med internett å gjøre. De færreste bryr seg om hvordan TCP/IP fungerer, men vi bryr oss alle om Internett.

Men uten protokollen TCP/IP hadde ikke internett vært mulig! Og uten Blockchains teknologien så hadde ikke mange av de spennende nye tjenestene som kommer i årene fremover vært mulig.