Etter Wannacry tror jeg det kommer til å bli verre før det blir bedre.

Wannacry løsepengeviruset spredde seg over store deler av verden her tidligere i vår. Det ble rapportert at både sykehus, store selskaper, fabrikker og mange andre som fikk viruset.

Det faktumet at Wannacry i tillegg til vanlig spredning på e-post også benyttet seg av spredning på det lokale nettverket til datamaskinen gjorde at vi på kort tid fikk over 300 000 infiserte datamaskiner.

Utviklerne av Wannacry viruset har i etterkant fremstått som amatører. De har benyttet seg av en (exploit)sårbarhet som ble utviklet av NSA og spredd i etterkant av en lekkasje. Viruset ble bygd på toppen av denne koden.

Hva skjer videre?

Hadde Wannacry utviklerne laget noe som var av samme kvalitet som for eksempel Locky hadde vi hatt et mye større problem. Akkurat nå er det nok dette verden venter på.

Kopiering av kode

Programvare utviklere er kjent for å bygge videre på andres verk, det samme gjelder utviklere av virus. Man prøver og feiler. Utviklerne av Wannacry feilet i form av det de satt igjen med rent økonomisk, men klarte en god spredning. Derfor tror jeg at neste kopi blir tøffere!

Tilliten til kriminelle

Ved tidligere vellykkede virus kampanjer så har utviklerne laget “gode” mekanismer for å håndtere betaling og dekryptering(opp låsing) av filene som ble holdt som gissel. Det er ikke tilfelle med Wannacry, her har de slurvet mye og mange har betalt løsepenger uten å få tilgang på filene sine.

Dette har ironisk nok ført til at tilliten til de kriminelle har gått drastisk ned. Jeg tror at dette vil føre til at stadig færre vil betale løsepenger, noe som kanskje engang vil sette en stopper for dette problemet.

Det eneste som er helt sikkert er at det blir verre før det kan bli helt bra!