Ransomware trusselen øker mot SMB bedrifter

I denne bloggposten så ser vi på de stadig økende truslene som finner mot SMB bedrifter(små og mellomstore bedrifter). Det er tydeligvis god butikk for hackere å gjennomføre mer målrettedede e-post kampanjer mot denne bedriftsgruppen.

NorSIS melder at over 70% av bedrifter i SMB sektoren har opplevd cyberangrep, dette er tall fra 2015 og det er ingen grunn til å tro at trenden har endret seg i 2016.

Hvorfor er SMB bedrifter attraktive mål?

Det er nok mange årsaker til at SMB bedrifter fremstår som attraktive mål, men en faktor som er drivende tror jeg er at SMB bedrifter har relativt god økonomi og ofte kort vei til en avgjørelse om å betale for og få tilbake krypterte filer.

I store bedrifter så er også sjansen mye større for at bedriften har bedre backup rutiner, dedikerte IT ansatte og bedre sikkerhetssystemer. Så myten om at små bedrifter ikke er attraktive mål stemmer ikke

Så det er med andre ord ikke uten grunn at hackerne retter seg mot SMB markedet.

Sett i lys av den siste tids phising kampanjer, som for eksempel e-posten som utgir seg for å være fra Telenor.

Dette er en klassisk phising e-post som er veldig målrettet mot SMB og privat markedet.

Om man trykker på linken her så får man mulighet til å laste ned sin “kopi” av fakturaen. Dette er selvfølgelig ingen faktura, men snarere et lite program som laster ned et virus som setter i gang en kryptering av datamaskinen din.

Det er viktig å lære opp de ansatte til å kjenne igjen mailer som er av denne typen. Les mer om våre råd for å holde dere trygge her