Safer Internet Day 2017: Vet du hva barnet ditt gjør på nettet?

safer internet day

“Safer Internet Day” er dagen alle foreldrene skal begynne å spionere på barna sine. Nei da, det er heller en dag hvor vi kan gjøre oss litt bedre kjent med hva våre barn gjør på nettet. Slik at vi kan beskytte de fra ytre trusler (som vi kanskje ikke vet noe om).

Har DU kontroll på hva ditt barn gjør på nettet?

De starter tidligere og tidligere

Faktisk så begynner det moderne barnet allerede før de er 2år å bruke smarttelefoner og nettbrett for å se på barne TV, eller spille online barnespill.

Tenk på en vanlig dag etter jobb. Alle har vel kommet hjem fra barnehagen, skole og jobb, og noen (eller noe) må passe på barna mens ên lager middag og den andre freser snø. Da er det veldig enkelt å gi barnet en ipad eller pc for å være barnevakt.

I 2017 er 6 åringen like god på data som 10 åringen var for knapt fire år siden, viser en undersøkelse av Opinion Leader. Flere og flere barn på barneskolen har egen smarttelefon, flere enn 9 av 10 på ungdomsskole har egen telefon og det er din jobb som mor eller far å beskytte barnet fra truslene som finnes på nettet.

De har sitt eget nettspråk, vet du hva dette betyr?

Jeg regner med at alle som leser dette kan “LOL”. Det håper jeg virkelig!

Men i dag har det globale nett-språket utviklet seg langt forbi det uskyldige “laughing out loud” akronymet. Her er en liste over akronym som er brukt av ungdom på nettet verden over. Vet du hva de betyr? Det er nok ikke dumt å lære deg disse.

Svarene finner du under (akronymer er på engelsk)
1. “99”
2. “182”
3. “FML”
4. “WTTP?”
5. “(L)MIRL”
6. “ASL”
7. “GNOC”
8. “Our x”

Svarene:
1. “99” : Foreldrene mine ser ikke på lenger. “9” betyr foreldre ser på og kan også skrives som “CD9” (code9). To 9’er skrevet som “99” betyr at de har sluttet å se på og er ut av rommet.
2. “182” : “I hate you” 1=I, 8=hate, 2=you
3. “FML” : “Fuck my life”
4. “WWTP?” : “Want to trade pictures?”
5. “(L)MIRL” : “Let’s meet in real life”
6. “ASL” : “Age, sex, location”
7. “GNOC” : “Get naked on camera”
8. “Our x” : “Our secret”

Gjør deg kjent

“Digital mobbing” og “Barne grooming” er bare to av mange type online-trussler som alle foreldrene bør gjør seg kjent med.

Akeo bloggen har naturligvis sin fokus på datasikkerhet i arbeidsplassen, men i og med at i dag er “Safer Internet Day” og de fleste av oss i Akeo har barn selv, synes jeg dette temaet var verdt å skrive om.

Del gjerne denne artikkelen videre med dine venner som har barn!