55% av Norske bedrifter har blitt utsatt for digital utpressing

I følge denne artikkelen hos dn.no så har 55% av Norske bedrifter blitt utsatt for såkalt ransomware det siste året.

Som vi har skrevet mye om allerede her på bloggen så har 2016 vært året hvor ransomware eller “løsepengevirus” virkelig ble allmenn kjent. Det har aldri vært så mange angrep mot bedrifter, og aldri har de kriminelle tjent mer penger på dette.

Hva kan du som bedriftseier gjøre?

Desto mer du vet om disse nye truslene, desto bedre står du rustet til å få selskapet ditt mellom en slik hendelse om ditt selskap blir utsatt. Det viktigste våpenet vi har er derfor kunnskap.

5 råd for en sikrere IT hverdag

Som leder er det meget viktig at du tar de riktige avgjørelsene om du blir utsatt for denne typen kriminalitet. Det er viktig å ha gode backup rutiner på plass FØR den tid, da dette hjelper deg lite om all din data er kryptert ned.

Selv om man har en intern IT-ressurs som gjør det daglige arbeidet rundt IT så kan det være lurt å vurdere å leie inn en ekstern part som kan gå over deres oppsett og rutiner. Det er ikke nødvendigvis slik at kunnskap som din interne IT-ressurs sitter på er oppdatert med tanke på trusler og trender vi sliter med i dag.

Men det er vel ingen som vil hacke min bedrift?

Hva kan du som ansatt gjøre?

Som ansatt har du også et ansvar. Det er ofte vanlige, intetanende brukere som deg selv som er den som trykker på linken eller kjører vedlegget i e-posten som blir sendt. Det er derfor viktig at du søker opplæring rundt dette. Les deg opp på emnet og foreslå for sjefen at dere bør gjennomgå et kurs for å lære dere og kjenne igjen angrep.

Hva kan du som IT-ansvarlig/IT-sjef gjøre?

Som bedriftens IT-funksjon har du et stort ansvar for å holde deg oppdatert på de nyeste trendene og truslene dere møter på internett. Om du ikke innehar den nødvendige kunnskapen så er det din plikt å skaffe ressurser som har denne kunnskapen. Når over halvparten av Norske bedrifter det siste året har blitt utsatt for denne typen kriminalitet, så er sjansen stor for at også bedriften du jobber for kan bli utsatt.

Hvorfor løsepengevirus stadig øker og hva du kan gjøre for å beskytte bedriften din

Vi har mange gode råd, ta gjerne kontakt med oss for en prat rundt emnet.