5 Konkrete råd for en sikrere IT hverdag

2016 var året som veldig mange fikk øynene opp for såkalte kryptovirus, dette har gjort at mange ønsker konkrete råd om hvordan de enkelt kan oppnå en sikrere hverdag. Denne artikkelen tar for seg en del konkrete råd om hva du kan gjøre for å ta bedriften din til neste nivå.
Mange av rådene gjelder også like godt for privatpersoner.

1. Backup og trygg lagring av filene dine

Jeg har valgt å ta dette punktet øverst, grunnen er at samme hva du gjør, så er det fortsatt en sjanse for at datamaskinen din vil bli utsatt for et kryptovirus, harddisk krasj eller noe annet som fremtiden måtte bringe. Med gode backup rutiner på plass så har man i det minste muligheten til å få tak i sin data igjen.

Det finnes mange leverandører og strategier rundt backup. Har du for eksempel en Mac så kan du benytte deg av det innebygde programmet som kalles ‘time machine’, da tar du backup enten til en ekstern disk eller om man ønsker å investere i en såkalt time capsule enhet. Windows har også et innebygd backup program, mer informasjon finner du hos Microsoft

2. Oppdatering av programvare

Ikke alle bedrifter har en IT avdeling som kan passe på at datamaskinene er oppdatert med den nyeste programvaren, men det er en del ting små bedrifter og privatpersoner også kan gjøre for å holde seg oppdatert.

Tjenesten Ninite er en liten perle (Kun for Windows brukere). Tjenesten gjør det veldig enkelt å oppdatere tredjeparts-programmer med et par klikk.

Generelt bør du oppdatere alt av applikasjoner når det kommer nye versjoner, men det er noen som det er ekstra viktig å huske på:

  • Windows Update
  • Adobe Reader
  • Java
  • Flash Player
  • Nettleseren din

3. Antivirus

Klassisk antivirus er fortsatt veldig viktig. Det er i dag ekstremt mange å velge mellom, både av betalte typer og gratis. Felles for de fleste gratis er at de hele tiden forsøker å få deg til å kjøpe fullversjon.

Av gratis alternativer så kan jeg nevne Microsoft Security Essentials om du har Windows 7, for Windows 10 så har du allerede produktet Windows Defender innebygd.

Om dette er nok kan man diskutere, se for eksempel denne artikkelen fra Howtogeek hvor man konkluderer med at Windows Defender er helt ok, men ikke så bra som konkurrentene sine. Det er også verdt å merke seg fra artikkelen at de nevner produktet “Malwarebytes”, dette kan jeg anbefale på det sterkeste.

4. Brukere: Ikke la alle brukere få tilgang til alt og informer dem

Når man driver et lite selskap kan det virke enkelt å bare la alle brukere få tilgang til all data. Men husk på at stort sett så vil da også et virus få denne tilgangen. Vi har ved flere anledninger sett at større angrep har stoppet opp hos 1 bruker da viruset ikke har klart å kryptere ned annen data enn det brukeren selv har tilgang til.

Mitt råd er derfor å begrense tilgang for brukere, vurder hvem som trenger tilgang til hva, om du det kanskje holder med lesetilgang.

I tillegg så må de ansatte få informasjon, det er viktig at ledelsen etablerer rutiner for hva som er ok på jobben og hva som ikke er ok. Det bør holdes kurs og det bør lages kontrakter og manualer for de ansatte.

5 .Vurder en bedre server løsning

Kanskje har dere vokst dere vekk fra serveren i hjørnet, kanskje er det på tide å se på en ny løsning. Det har skjedd mye de siste årene, både med tanke på å lagre data i ulike sky-løsninger og dette vi kaller et nettkontor. Et nettkontor(også kalt terminalserver) gir deg din egen datamaskin som ligger å kjører hos en leverandør av disse. Da gjøres all jobb inne på denne løsningen, her er alt sikret og man får tilgang til sine filer og programmer.

Ta gjerne kontakt om du ønsker å få en demo av en slik løsning.